Димана Мирчева – Диа


Историята бих нарекла комерсиална, въпреки че тази дума не е най-подходящата. Видях споделена песен от наш общ познат и се заинтригувах. Реших да чуя песента. А тя, веднага ми влезе „под кожата”. Странно, не слушам българска народна музика, но това парче имаше и една друга енергия. А именно, енергията и модерността на 17 годишната Диа.
Слушах песента няколко пъти. Вдъхнови ме. И пак ме вдъхнови.

(А ето я и песента – https://www.youtube.com/watch?v=966WTGHxcAg)

И така, реших да й пиша. Просто да разкаже за себе си и най-вече за стила на тези песни. За стила й на обличане. За стила на клиповете – преплитането на модерното младежко излъчване с духа на народната носия.
Но и не само това. Исках да разбера – Коя е Димана? От къде тръгна тази любовта към народните песни и още други неща.

petitemod-dia-fashion-blog-singer

Ето ни и нас – усмихнати и щастливи от срещата, която си организирахме ❤

1. Разкажи ми за Димана Мирчева?
Здравей! Аз съм 17-годишно момиче, не по-различно от останалите тийнейджъри. Занимавам се с пеене от много малка, обичам да се забавлявам, да излизам с приятели, да чета книги, да ходя на кино, но любимото ми занимание е музиката.

dia-singer-petitemod-fashion-blog

2. От къде тази любов към народната музика?
Като бях малка пеех във вокална група, а на 8 години започнах да пея поп и джаз. Много се забавлявах, ходех по участия, бях най-малката в школата и беше адски забавно. Пеех песни на Rihanna, Beyonce…

В седми клас реших да кандидатствам в НМУ с народно пеене, подготвих се добре и ме приеха. Бях много щастлива! Имах късмета да попадна при изключителен вокален педагог – Светла Цветкова, която ми даде възможност да открия дълбоката красота на фолклора, пеех и пея песни, които ме карат буквално да настръхвам. Открих, че всяка стара песен има история, че това е неписаната и написаната памет на народа, че там са събрани преживени емоции, надежди, тъги и любови. Така се случиха нещата.

3. Как би определила стила си на обличане?
Бих го определила като спортно-елегантен. Много харесвам съчетанието на скъсани дънки и кожени панталони с ризи. Харесвам дрехи, в които има определен акцент. Не съм роб на конкретна или актуална модна тенденция, аз си имам моя такава.

Обожавам кецовете в по-изчистена форма, без камъни и силна декорация. Е, има случаи, в които елегантната обувка с висок ток е просто задължителна. Обожавам големи бижута също.

4. Сплитането на младежкия стил и народните мотиви са в сихнрон с музиката, която представяш. Ти ли се погрижи за реализирането на тази идея?
Тези идея е на режисьора на клиповете – Цветомир Матев. В първия момент ме изненада с нея, но със стилистката Петя Антонова направихме проби на тоалетите и се получи чудесно. Не ми беше хрумвало да съчетая бръчник /това е полата от северняшката носия / с балетна пачка например. С Петя направихме и стрийт визиите в клиповете. Получи се този синхрон на фолклора с модерното.

5. И в двата клипа залагаш на големи бижута и гердани. От къде усяваш да ги намериш? Не са ли вече на изчезване?
О, не са, даже са много модерни! Това са бижута на „Калияне“, обожавам ги, имам колекция, която е специално изработена за мен от майсторът Огнян Пендичев и я нося с удоволствие. Доста хора ми се обаждат за да ме питат къде могат да ги намерят. Красиви са, бих казала уникални ! Носят в себе си полъха от миналото и стилистиката на модерното, днешното време.

6. Как би определила стила си?
С една дума –мой.

dia-outfit-singer-petitemod

7. Видях, че си участвала в детската Евровизия 2015 като гост. Каква е емоцията, когато пееш пред толкова хора и то българска народна песен?
За мен и моята съученичка Александрина Иванова поканата за участие на тази сцена дойде изненадващо –в деня преди участието. Страхотна емоция! Първата Евровизия в България! Такова събитие! С Алекс, освен соловите си изпълнения, често пеем и дуети в училище и по участия, така че бяхме готови и много развълнувани! Публиката ни посрещна много емоционално, вълнението ни беше адски силно. Щастлива съм, че бях на тази сцена и то с българска народна песен! Това сме ние!

8. За какво мечтаеш? Или по-реално е да попитам – какво ти предстои?

Предстоят участия с доста интересна лайв програма с DJ Spazm, бийтбокс, танцьори. Предстоят и още нови песни. Мечтая да продължавам да се развивам, да уча и да имам едно хубаво бъдеще в България.

 

 

garderob blog-01-01-petitemod-hristiana-petkova

petitemod-logo

 

 

 

One comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s